Framkalla bilder med rabatt

Till erbjudanden

Tips på hur man tar de bästa fotografierna

Om man är amatör eller ovan fotograf så kommer inte den dyrare kamerautrustningen att hjälpa till att ta bättre bilder, oftast tvärtom då det är lätt att man försvinner i en djungel av inställningar. Istället är det några små saker man bör tänka på för att få de bästa fotografierna vilket de flesta kameror i alla prisklasser oftast klarar av att hantera. Slutligen så handlar det i grund och botten om att känna igen ett bra motiv eller att man har tillräcklig fantasi för att sätta samman ett motiv.

Digitala kameror behöver bra ljus för att ta bra bilder med skarp färgåtergivning, även om det är i dagsljus. Därför kan man i vissa lägen prova att ta bilder med blixten aktiverad, även i dagsljus. Det är också viktigt att man inte fotograferar mot ljuset utan istället försöka hitta en vinkel där ljuset hamnar på motivet.

En annan detalj som är viktig att ha med sig i bakhuvudet är att även om det finns ett motiv man vill fotografera så bör man finna rätt vinkel där motivet framhävs mot bakgrunden. Att alltid ta kort med motivet mitt i centrum kan ge tråkiga bilder, då kan ibland bilderna få mer liv om man försöker sammanföra motivet med omgivningen.

När man tar kort på ett motiv så är det viktigt att hela motivet framträder på bilden, att ta halvkroppsbilder eller bara halva bilen är inte speciellt roliga bilder. Antingen tar man kort på hela motivet eller så tar man detaljkort som ett ansiktsporträtt eller liknande. Försök att undvika att få med andra detaljer på bilden som kan stjäla uppmärksamheten från motivet som exempelvis personer eller andra objekt som inte hör samman med motivet.

När man tar bilder på insekter, fåglar eller på barn så får bilderna mer liv om man tar korten på samma nivå och inte ovanifrån eller underifrån. Det är bra om man försöker ta sig ned eller upp på samma nivå som den nivån motivet befinner sig på. Tänk på att vissa motiv passar bra för stående fotografier medan andra passar bäst för så kallad landskapsvy. Landskapsvy bör användas om avståndet är lite längre till motivet och stående för korta avstånd. Detta är dock beroende av vilket objekt man fotograferar.

Slutligen ska man inte misströsta om man får detaljer på kortet som man inte är nöjd med. Att redigera sina digitala bilder med ett bildbehandlingsprogram är vardag även för den mest inbitne fotografen. Med ett bildbehandlingsprogram kan man lägga sista handen på sina foton och redigera bort röda ögon, ge bilderna skarpare ljus eller färgåtergivning. Man kan även beskära sina bilder eller retuschera bort detaljer som man inte vill ska vara med på korten.

© 2008-2022 Framkalla.nu · E-post: info@framkalla.nu