Framkalla bilder med rabatt

Till erbjudanden

Välja kamera för att ta digitala bilder

Att välja rätt kamera för sina digitala bilder behöver inte vara så svårt då de flesta kameror har tillräckligt hög upplösning, MegaPixel, och för att få bra utskrifter i A4 format av sina fotografier så bör kameran ha åtminstone över 5 MP, vilket alla digitala kameror har idag. Därför så bör inte priset vara avgörande utan andra detaljer som funktionalitet, användarvänlighet och form när man väljer sin digitala kamera.

Canon och Nikon är idag de två ledande företagen inom analoga kameror och de har även intagit en frontplacering när det gäller digitala kameror, men i lågpris- och mellanprisklassen har de hård konkurrens av andra stora företag som tillhandahåller minst lika bra kameror och i vissa fall bättre.

Eftersom digitala kameror inte klarar av att ta bra bilder i skymning så är en blixt ett måste för att få bra bilder. Med digitala kameror kan man i vissa fall använda blixt även i dagsljus vilket gör att man får en skarpare färgåtergivning på sina motiv. För den nya fotografen så är det bra att kameran har funktioner för auto-inställningar. Detta innebär att kamera ställer in sig själv utifrån de förutsättningar som den uppskattar gäller. Detta ger normalt hyfsat bra bilder de allra flesta gånger.

Vill man ha ytterligare högre bildkvalité så behöver man kunna göra inställningar manuellt av ljusstyrka, vithet, fördröjning med mera för att få perfekta bilder just för det aktuella motivet. Ofta har digitalkameror förinställda inställningar att välja mellan för olika motiv, exempelvis om motivet är i rörelse eller om man vill att motivet ska framhävas från bakgrunden.

Många kameror är utrustade med antiskak för att man ska undvika suddiga bilder. Dock så fungerar det även bra med trög avtryckning, vilket innebär att bilden fryses ett kort tag innan bilden tas. Antiskak är dock inget som är avgörande för bra bilder om man inte ofta tar bilder i mörka utrymmen där det ofta lätt kan bli suddigt.

När man köper en kamera så är formen även en viktig detalj, tanken är att man hela tiden ska kunna ha med sig sin digitala kamera för att kunna föreviga uppkomna händelser och då passar en stor systemkamera inte så bra. Det finns idag små och tunna digitala kameror som tar bra bilder och som inte tar så mycket plats. Det är först om man ska använda sina fotografier för grafiska tryck som bildkvalitén är betydelsefull, för digital användning som på webben eller för att skriva ut på fotopapper så räcker i stort alla digitala kameror till idag som har 5 MP eller mer.

© 2008-2022 Framkalla.nu · E-post: info@framkalla.nu